Talement Asiakastarinat

09.08.2024 / Hanna-Kaisa Simojoki

Maanläheistä ja ihmislähtöistä johtamista 

Ruoppaus P. Suomisessa on päämäärätietoisesti vahvistettu johtajuutta ja yrityksen strategiaa Talementin valmennuksilla ja työvälineillä.

Ruoppaus P. Suomisen toimitusjohtaja Jyri Honkaniemi

Ruoppaus P. Suomisen – yrityksen ja yrityksen nimen – historia lähtee joen pohjasta nostetusta sorasta. 2000-luvun alkuun saakka yritys toimi maanrakennusyrityksenä, siitä lähtien laajasti rakentamisen parissa.

Keskustelemme toimitusjohtaja Jyri Honkaniemen ja työpäällikkö Juha Kaanaan kanssa strategian luomisen prosessista ja ihmisten johtamisesta.

Rakennusala on suhdanneherkkää, ja koronapandemian alusta saakka alalla on ollut paljon haasteita. Ruoppaus P. Suomisella on kuitenkin ollut varsin hyvin töitä tähän saakka. Myös työntekijöiksi on ollut tulijoita ja työntekijät pysyvät pitkään, monet jopa pitkästi yli eläkeiän.

– Ollaan saatu työntekijöiksi luotettavia ja luonnikkaita kavereita, Honkaniemi kehuu.

Johtajuutta ja strategiaa

Yhteistyö Talementin kanssa alkoi kolmen työnjohtajan osallistumisesta ®EMV Esimiesvalmennukseen. Toiminnan laajennuttua Honkaniemi kaipasi suuntaviivojen selkiyttämistä ja ammattimaisempaa tekemistä myös strategian osalta.

– Aiemminkin on tehty paljon hyvin ja oikeita asioita. Tarvitsin kuitenkin ulkopuolista selkiyttäjää uusille suuntaviivoille. Strategian kehittämisestä on saatu apua toiminnan vetämiseen, ja nuorille toimihenkilöillemme ohjenuora ja malli tekemiseen.

Kun ihmiset ovat itse mukana tekemässä strategiaa, he sisäistävät sen, sitoutuvat siihen ja lähtevät myös toteuttamaan sitä. Honkaniemen mukaan hänen tehtäväkseen jäi erityisesti valvoa, että strategia toteutuu arkisessa työssä.

Ruoppaus P. Suomisen toimitusjohtaja Jyri Honkaniemi (vas.) käy työprojektia läpi työpäällikkö Juha Kaanaan (oik.) kanssa. Kuulolla on myös hankintapäällikkö Pertti Mäkinen (keskellä).

Mitä hyötyä Honkaniemi näkee siinä, että strategiaprosessissa oli ulkopuolinen vetäjä ja työkalu?

– Prosessi tarvitsi selkeästi ulkopuolisen johtajan, joka on vienyt prosessia eteenpäin. Emme olisi koskaan keskenään istumalla saaneet niin paljon aikaiseksi.

Kun prosessilla on ulkopuolinen vetäjä, myös muut kuin toimitusjohtaja tuovat helpommin näkemyksiään esille. Honkaniemi arvelee, että työväline vei hiukan väkisinkin asiaa eteenpäin.

Talementin ®SSL Systemaattisen Strategian Luominen -työväline sisältää kysymyksiä asiakkuuksista, tuotteista ja palveluista, organisaation toimintatavasta sekä oppimisesta ja innovaatioista. Kaikki prosessiin sen luomisvaiheessa osallistuvat ottavat kantaa näihin strategiaa synnyttäviin kysymyksiin.

Honkaniemi näkee, että juuri sen vuoksi lopputulos oli hyvä.

– Jos olisin yksin sanellut strategian ja sanonut toisille, että nyt tehdään näin, ei siitä olisi tullut yhtä hyvää. Annan mielelläni vapauksia ihmisille.

Strategiaa ei ole tarkoitus saada kerralla valmiiksi, vaan sen etenemistä seurataan ja sitä tarvittaessa päivitetään. Strategia on apuväline yrityksen päivittäisessä johtamisessa.

Oliko strategiaprosessiin osallistuneilla kovin erilaisia näkemyksiä siitä, mikä on tärkeää?

– Prosessissa kirkastuu nimenomaan yhteiset tavoitteet, jotka kaikki allekirjoittavat ja joihin he sitoutuvat, vastaa Jyri Honkaniemi.

Kommunikoinnista ja luottamuksesta

Strategiatyössä käsiteltiin myös ihmisten johtamista, palaverikäytäntöjä ja kommunikaatiota. Kuten hyvin monessa yrityksessä, myös Ruoppaus P. Suomisella työntekijöiden kokemus on lähes aina se, että kommunikointia on liian vähän työmailla. Työntekijöille voi olla epäselvää, mitä pitäisi tehdä. Kun kokonaisuus on epäselvä, työtehtäviäkään ei välttämättä pystytä tekemään tehokkaasti ja oikein.

Toiminnan ja työntekijöiden määrän lisääntyessä ei toimitusjohtaja välttämättä tunne kaikkia ihmisiä, ja työnjohtajat ovatkin tärkeässä asemassa kommunikaatiossa ja työn sujumisessa.

– Työnjohtajia olenkin ohjeistanut aina miettimään ensin, onko hän itse ohjeistanut työntekijöitä riittävän selkeästi ja onko hän valvonut työtä kunnolla, etenkin jos homma ei ole mennyt työntekijältä ihan oikein, Jyri Honkaniemi kertoo.

Vahvuuksista ja niiden hyödyntämisestä

Keskustelemme vielä Jyri Honkaniemen kanssa hänen luontaisista vahvuuksistaan. Vahvuudet vaikuttavat johtamiseen, siihen, miten lähestymme asioita ja mikä meitä motivoi.

Honkaniemen ensimmäiset vahvuudet ovat syväluotaaja- ja harmonia-vahvuus.

Miten nämä vahvuudet näkyvät johtamisessa?

– Harmonia-vahvuus näkyy siinä, että haluan luoda työyhteisöä, jossa tekeminen ei tule kurin ja huutamisen kautta. Hyvä tekeminen tulee arvostuksen ja kunnioituksen kautta. Syväluotaaja-vahvuus taas tulee esiin siinä, että haluan tuntea läheiset työtoverit hyvin, ja pitää heidät mukana työssäni. Toimitusjohtajan homma on aika yksinäinen, sparrailen työpäällikkö Juhan kanssa. Tässä näkyy varmasti syväluotaaja-vahvuus.

Kirjoitus on julkaistu Talementin lehdessä 2024. Jutun kokonaisuudessaan ja muita lehden juttuja pääset lukemaan talementlehti.fi

Lue lisää systemaattisen ja käytännöllisen strategian luomisesta.