Sukupolvenvaihdos on perheyrityksissä usein haastava muutos. Miksi se onnistui niin hyvin Metsä-Multiassa?
Metsä-Multiassa tehtiin sukupolvenvaihdoksen sinetöinyt kauppa vuonna 2002, jolloin koko osakekansa siirtyi Reijon ja Eilan poikien Kai ja Aki Laajan omistukseen. Tuolloin työntekijöitä oli kahdeksan ja liikevaihto oli 800 000 euroa.
– Viisas tilintarkastaja muistutti toistuvasti huolehtimaan ajoissa sukupolvenvaihdoksesta, Aki Laaja kertoo.
Kai Laaja sai olla jo pikkupojasta mukana yrityksen työssä. Yläasteikäisenä hän kävi viikonloppuisin ajamassa konetta ja oli teini-ikäisenä isän mukana sopimusneuvotteluissa kuunteluoppilaana. Armeijan jälkeen 1995 Kai tuli yritykseen osakkaaksi ja työntekijäksi tekemään muun muassa puukorjuuta ja huoltotöitä.
Aki Laaja puolestaan tuli yritykseen töihin armeijan jälkeen vuonna 2001.
Sukupolvenvaihdoksen myötä Reijo-isä jäi osa-aikaeläkkeelle ja äiti jatkoi yrityksen kirjanpitoa. Isä siirtyi samalla koneenkuljettajan rooliin ja antoi päätösvallan ja vastuun yrityksestä pojille.
Metsä-Multia lähti poikien johdolla voimakkaasti kehittymään.
– Isä oli myöhemmin sanonut, että joskus aamulla hirvitti, kun ei tiennyt mitä pojat nyt olivat keksineet, kertoo Aki.
Isä oli ollut huomattavasti varovaisempi, mutta oli omalla toiminnallaan luonut vahvan perustan yritykselle. Hän on antanut täyden tukensa poikien päätöksille ja yrityksen kehittämiselle.
Kai ja Aki Laaja pitävät yrityksensä suurena vahvuutena sitä, että he voivat jakaa johtamisvastuuta.
– Voimme pallotella ajatuksia, ja kun nukutaan yön yli, ajatukset jalostuvat. Olemme melko nopeita tekemään päätöksiä, mutta käytämme myös harkintaa. Olemme sopivasti erilaisia, jolloin erilaisia näkemyksiä syntyy luonnostaan, kertoo Kai.
– Kun päätös on tehty, seisomme sen takana molemmat. Tämä huokuu myös henkilöstöön. Toimimme henkilöstön johtamisessa samaan suuntaan, johdonmukaisesti, lisää Aki.
Metsä-Multialla on vanhastaan vahvat arvot.
– Yrityksemme arvot periytyvät vanhemmiltamme. Niitä ei ollut isän aikana kirjoitettu paperille, vaan isä eli niitä todeksi. Niistä on muodostunut Metsä-Multian DNA.
Tänä päivänä yrityksemme arvot ovat edelleen samat, mutta nyt olemme sanoittaneet ne kaikille nähtäviksi.
– Siemenet arvojohtamiseen on kylvetty matkan varrella. Omalla tekemisellä hankitaan luottamus sekä henkilöstöön että asiakkaisiin, kuvaa Aki.
Sukupolvenvaihdos tehtiin kaupalla, yritystä ei saatu perintönä, joten sen eteen on tehty töitä. Tämäkin antaa vahvan viestin työntekijöille.
– Eräs ulkopuolinen on sanonut, että Metsä-Multian henkilöstö on poikkeuksellinen. Yrityksen arvot näkyvät työntekijöissä, jotka ovat lojaaleja ja luotettavia, koko toiminta on jouhevaa ja asiallista, kertoo Aki.
– Johdamme myös omalla esimerkillä, kun olemme itse tekemisessä mukana, toteavat Kai ja Aki.
– Ja kun toimimme arvojen mukaan, siitä muodostuu avoin–rehellinen–suoraselkäinen toiminta. Haluamme, että Metsä-Multia tunnetaan siitä.
Metsä-Multian strategiana on tasainen kasvu. Se pitää yrityksen kilpailukykyisenä ja kehittyvänä. Viime vuosian kasvu on ollut pääosin orgaanista, mutta myös joitakin liiketoimintakauppoja on tehty ja uusia asiakkaita saatu. Viimeisimpänä Metsä-Jokerin liiketoiminnan osto.
– Moni pienyrittäjä haluaa tarjota yritystään meille, koska heillä on huoli jatkosta ja omista työntekijöistään. Metsä-Multiassa he saavat toiminnalleen luotettavan ja hyvän jatkajan, kertoo Aki.
Kirjoitus on julkaistu Talementin lehdessä. Muita lehden juttuja pääset lukemaan talementlehti.fi
Sukupolvenvaihdoksissakaan osaaminen ei siirry itsestään. ®OSM Osaamisen Siirtäminen Mentoroinnilla varmistaa kriittisen ammatillisen osaamisen siirtymisen nuoremmille tai uusille työntekijöille ennen kokeneen työntekijän eläkkeelle siirtymistä. Samalla ®OSM luo yrityskulttuuria, jossa osaamisen siirtämisestä tulee osa yrityksen arkea. Tutustu Talementin ®OSM-prosessiin